Hjemmelaget sondemat

Å spise sammen er for mange familier en sentral del av hverdagen og det å være sammen. Etter en tid med sondemating med sondeernæring kan en del savne muligheten for større variasjon å kunne gi barnet sitt den maten man selv spiser. En mulighet er derfor å blande litt vanlig mat i Nutrini sondeernæring ved noen av dagens måltider.

Til inspirasjon har Nutricia laget oppskrifter som er nøye utviklet, gjennomgått og næringsberegnet av klinisk ernæringsfysiolog med lang erfaring på området. For å sikre at barnet ditt får et optimalt inntak av mat og væske, er det også viktig at du kontakter barnets lege og klinisk ernæringsfysiolog før du setter i gang med Nutrini med variasjon.
Oppskriftene er kun ment for magesonde ved bruk av sprøyte, ikke ved bruk av pumpe.

INFORMASJON OM VÅRE OPPSKRIFTER

INFORMASJON OM VÅRE OPPSKRIFTER

Oppskriftene er beregnet på barn fra 1 år og er basert på 200 ml per porsjon. Porsjonsstørrelse kan variere med alder og energibehov. Det kan derfor være behov for å gjøre individuelle tilpasninger både når det gjelder porsjonsstørrelse, rekkefølge på måltider og eventuelle allergier. Rådfør deg alltid med klinisk ernæringsfysiolog.

Oppskriftene som presenteres her er ment som en del av et variert kosthold. En oppskrift vil ikke dekke barnets fullstendige energi- eller næringsbehov. Disse oppskriftene er forslag til hvordan Nutrini sondeernæring kan varieres med blandet mat og er ikke ment brukt som en komplett måltidsplan. De ulike måltidsforslagene bør varieres slik at barnet ditt får et optimalt inntak av ulike næringsstoffer gjennom uken. Rådfør deg alltid med klinisk ernæringsfysiolog.

Oppskriftene er gjort på ulike varianter av Nutrini sondeernæring: Nutrini (uten fiber), Nutrini Multi Fibre (med fiber) og Nutrini Energy (energirik og uten fiber). Alle oppskriftene fungerer med disse Nutrini-variantene. Se egen beregning av næringsinnhold under hver oppskrift.
Oppskriftene er kun ment for magesonde ved bruk av sprøyte, ikke ved bruk av pumpe.

VIKTIG INFORMASJON VED TILBEREDNING

VIKTIG INFORMASJON VED TILBEREDNING
Det er viktig å opprettholde god kjøkkenhygiene når du tilbereder mat: Vask alltid hendene før du begynner å lage mat, spesielt etter berøring av rått kjøtt og kylling. Bruk bare rent kjøkkenutstyr, vask kjøkkenbenkene og vask knivene og skjærebrettet nøye i varmt vann eller i oppvaskmaskinen (med varmt vann) når det har vært i kontakt med rått kjøtt og kylling. Stek alltid kjøtt og kylling. Skyll frukt og grønnsaker. Hold kjøleskapstemperaturen på + 4 °C.

Mat som har vært i romtemperatur i mer enn 1 time i forbindelse med måltider må kastes. Hvis barnet trenger å få maten langsomt over tid, del opp maten, slik at halvparten kan oppbevares i kjøleskapet. Det kan være vanskelig å få en fin og jevn konsistens ved å bruke en blender alene. Det kan være lettere å bruke en kjøkkenmaskin. En miksebolle på 250 ml er egnet til å blande oppskrifter på 200 ml. For større mengder kreves en større miksebolle, alternativt kan en foodprocessor med større motor brukes.

Unngå å bruke mat som er hardt stekt, da stekeskorpen kan gjøre det vanskelig å mikse. Helst kok – eller stek ved lavere temperatur i ovnen med aluminiumsfolie når du steker. Tilbered én del av gangen. Tilbered kun én porsjon mat av gangen. Oppbevar åpnet sondeernæring i lukket forpakning i kjøleskap i maksimum 24 timer. Ikke frys sondeernæringen. For å forenkle hverdagen kan du fryse biter av f.eks. kokt fisk, kylling eller kokte gulrøtter, samt små porsjoner av ris, couscous eller pasta i isterningformer.

VIKTIG INFORMASJON FØR SERVERING AV MAT GJENNOM SONDE
Måltidene serveres helst med lunken temperatur (men kan også serveres romtemperert). Varm en kort stund i mikrobølgeovn. Vær oppmerksom på at mat i mikrobølgeovn kan bli ujevnt oppvarmet. Det er derfor viktig å røre godt etter oppvarmingen for å sikre at maten har en jevn temperatur før servering. Oppskriftene bør ikke serveres kalde fordi maten gis direkte i magen og kald mat kan skape ubehag eller mageproblemer hos barnet. Varm aldri maten til mer enn til lunken temperatur da dette kan påvirke næringsinnholdet.

Husk å skylle røret med den nødvendige mengden vann via knappen etter mat. Det kan være behov for ekstra vann i forbindelse med et måltid eller mellom måltidene. Rådfør deg alltid med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Dersom matingen tar lang tid, kan det i noen av oppskriftene være behov for å spe på med litt Nutrini sondeernæring underveis da blandingen kan tykne. Vær oppmerksom på at energi- og næringsinnhold endres når man tilsetter mer sondeernæring. Rådfør deg alltid med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Skulle en liten mengde mat sitte fast i knappen, skyll med vann. Ha alltid en ekstra knapp tilgjengelig dersom det skulle tette seg helt i knappen.